Diploma-eisen voor de gastouder
Wellicht bent u er al van op de hoogte dat u als gastouder dient te beschikken over een erkend diploma.
De overheid heeft een lijst met geschikte diploma’s opgesteld die voldoen om als gastouder aan de slag te kunnen gaan. Mocht u al beschikken over een diploma dat in deze lijst staat, dan kunt u vrijwel direct aan het werk als gastouder.
Het diploma Helpende zorg en welzijn niveau 2 hoeft u dan niet meer te behalen. Wel dient u nog uw diploma kinder-EHBO te halen.
Bent u nog niet in het bezit van een juist diploma dan kunt u een diplomaroute volgen om uw diploma Helpende Zorg en Welzijn niveau 2 te halen. Dit wordt verzorgd door het ROC Rivor en is zoals gezegd een diplomaroute en geen volledige opleiding die jaren duurt. U bepaalt namelijk ook zelf wanneer u examen doet.
Er zijn een aantal toelatingseisen, daarover kunt u op de website van het ROC Rivor meer lezen.
De toelatingseisen
Wij adviseren u vooral de toelatingseisen aandachtig door te lezen. U kunt zelf inschatten of u hieraan voldoet en of u de gevraagde ervaring ook kunt aantonen d.m.v. referenties.
– Kosten € 1750,- inclusief examengeld en exclusief eventuele herexamens (deze kosten kunt u bij uw belastingaangifte opvoeren als onkosten)
– U bent 18 jaar of ouder
– U spreekt en schrijft Nederlands
– U voldoet aan de wettelijke toelatingseis. Klik hier voor meer informatie over vooropleiding en toelating tot mbo niveau 2.
– U heeft voldoende praktijkervaring met alle aspecten waar een gastouder mee te maken krijgt. Controleer voor uzelf goed of u ervaring heeft met alle aspecten van het gastouderschap. Klik hier voor een omschrijving van de praktijkervaring die u nodig heeft.
– Als u zelf minimaal 2 jaar kinderen heeft opgevoed: U heeft het afgelopen jaar minimaal 100 uur praktijkervaring opgedaan met oppassen op andere kinderen. U heeft oppaservaring opgedaan met kinderen van (bij voorkeur) verschillende leeftijden (baby, peuter, jong schoolkind).
– Als u zelf geen kinderen heeft opgevoed: U heeft in de afgelopen twee jaar minimaal 400 uur praktijkervaring opgedaan, waarvan tenminste 100 uur in het afgelopen jaar. U heeft oppaservaring opgedaan met kinderen van (bij voorkeur) verschillende leeftijden (baby, peuter, jong schoolkind).
Laat u zich vooral niet afschrikken door deze eisen. Het slagingspercentage voor de diplomaroute ligt rond de 95%. In de afgelopen jaren hebben ook opa’s en oma’s die al decennia geen school meer hebben gehad het diploma behaald.
Heeft u extra begeleiding of hulp nodig dan kunt u uiteraard op ons rekenen!